Definirea stilului retro în designul interior: Caracteristici, 40+ idei și sfaturi practice

A venit momentul să schimbi aspectul monoton al casei tale sau tocmai te-ai mutat la casa ta și trebuie să o decorezi? Ei bine, atunci stilul retro poate fi soluția acestei probleme care îți poate da serioase bătăi de cap, mai ales atunci când ești o fire fixistă, căreia îi place să iasă totul ca la carte. 

Cu toate că amenajarea unei case poate fi destul de stresantă și obositoare și necesită investiții serioase de timp și bani, rezultatul finit face ca toată munca depusă să merite. Așadar, dacă ești o persoană excentrică, jucăușă, libertină, cu un simț al frumosului dezvoltat, atunci, cu siguranță, stilul retro este ceea ce căutai, iar în articolul prezent vei putea afla tot ce presupune acest stil de amenajare interioară. 

model bucătărie retro
bucatarie albastra retro

Ce presupune stilul retro?

Fiind unul dintre cele mai prezente stiluri de design interior, atât în locuințele din România, dar mai ales peste hotare, stilul retro are o istorie lungă în spate, iar caracteristicile sale sunt atât de deosebite, încât merită expuse pe larg. Dacă, momentan, nu ești familiară cu conceptul de design interior retro, la finalul articolului de față vei dobândi toate informațiile necesare legate de acest subiect, astfel încât să poți lua decizia potrivită pentru amenajarea locuinței tale. Stilul retro de amenajare interioară pune preț pe confort și individualitate, așadar poți amplasa orice ornament care consideri că te reprezintă, iar revistele, cărțile, veiozele atipice din materiale catifelate, fețele de masă, covoarele și așternuturile cu diferite modele, alături de vazele din ceramică pictată sunt doar câteva exemple în acest sens. 

baie roz retro
living colorat retro

Când a apărut stilul retro

Stilul retro avansează din ce în ce mai mult în topul alegerilor oamenilor cu privire la designul interior, cuprinzând elemente ce aparțin secolului trecut într-o formă cu totul atractivă. Având ca muză decorul specific din anii ‘60-’70, acesta se potrivește perfect în decorurile contemporane ce au un aer aparte. Prin însăși natura sa, stilul retro captează instantaneu atenția și face cu ochiul tuturor persoanelor care pășesc în casa respectivă, datorită culorilor vibrante și jucăușe ale pieselor de mobilier și elementelor decorative ce au tot felul de texturi și modele complexe. 

Având în vedere conjunctura în care a luat naștere acest stil, adică anii 60, când tinerii pledau pentru pace și libertate, nu e de mirare că este un stil rebel, nesupus unor reguli prestabilite. Cu toate acestea, nu înseamnă că alegerea elementelor introduse este una aleatorie, deoarece, există câteva particularități și sfaturi de reținut pentru a crea un decor în stil retro așa cum trebuie. 

bucătărie colorată retro
living verde retro

Cum s-a dezvoltat stilul retro

Spre deosebire de stilul vintage, care a apărut în anii ‘50 și conține mobilă cu un aspect ușor învechit, stilul retro, apărut în perioada anilor ‘60-’70, are în componența sa mobilă veche recondiționată îmbinată cu piese de mobilier și decorațiuni moderne. 

În prezent, stilul retro combină cu succes obiecte de decor moderne cu cele specifice stilului baroc și mobilierul anilor 1960. Camerele amenajate în stil retro sunt practice și deosebite, iar dacă consulți un catalog, vei putea observa faptul că acest stil de design interior nu are o formulă standard, fiind creat în funcție de propriile gusturi. Caracteristicile sale principale sunt culorile vii, dezinvoltura și luminozitatea. Astfel, paleta cromatică utilizată alternează de la roz la negru pentru un contrast special, iar interiorul are în componența sa, de obicei, măsuțe mici de cafea cu forme neregulate și piese de mobilier curbate.

living retro alb
canapea roz retro

Cum să-ți amenajezi casa în stil retro

Dacă ai ajuns până aici și simți că acest stilul retro te descrie perfect, atunci, în rândurile ce urmează vei putea afla, concret, cum să-ți amenajezi dormitorul, bucătăria, livingul, holul și baia conform acestuia. 

canapea turcoaz retro
living bej retro

Dormitor în stil retro

Deși, în mod normal, un dormitor este un spațiu destinat relaxării, unde întreaga amenajare este construită în acest sens, având culori neutre și luminoase, obiecte de decor ce exprimă calmitate și piese de mobilier din același set, în cazul unui dormitor în stil retro lucrurile sunt exact invers. Culorile vibrante și haotice, cearceafurile cu linii, dungi, buline și forme geometrice, numeroasele tablouri și mobila atipică definesc cel mai bine prezența stilului de design interior retro într-un dormitor.

dormitor retro turcoaz
veioza retro
camera retro

Living în stil retro

În ceea ce privește sufrageria în stil retro, decorul este și mai accentuat decât în cazul dormitorului. Aici pot exista și mai multe alternări de culori, modele și forme în piesele de decor și mobilier. Tablourile de diferite mărimi cu texte și poze specifice, plantele în ghivece care mai de care mai bizar, canapeaua, măsuța de cafea, covorul și obiectele de iluminat ce par a fi din filme diferite, dar care împreună formează un întreg sunt nelipsite dintr-un living în stil retro.

canapea verde retro
canapea roz, peree verde retro
covor turcoaz în living retro
covor retro cu flori
camera roz retro
living retro cu pereți albi

Bucătărie în stil retro

În cazul bucătăriei decorată în stil retro, aceasta are ceva cu totul aparte care atrage orice privire. Culorile predominante în aceste încăperi sunt rozul, verdele mentă, turcoaz și baby blue, însă fiind un stil ce încurajează libera exprimare și creativitatea, poți alege orice nuanță preferi pentru bucătăria ta. De asemenea, în stilul retro, bucătăria are cele mai multe elemente care se asortează în comparație cu celelalte încăperi unde diversitatea este la ea acasă. 

scaune rosii retro
mobilă bucătărie retro
model de bucatarie retro
aragaz turcoaz în bucătărie retro
mobila verde de bucătărie retro
podea retro în cadouri
bucătărie open space retro
bucătărie retro roz
frigider bleu retro

Baie în stil retro

Baia amenajată în stilul retro este locul de unde nu ai mai vrea să pleci, având atâtea elemente unice în ceea ce privește estetica. De la combinațiile culorilor care se îmbină perfect, până la podeaua cu tot felul de modele precum buline sau motive florale și oglinzile deloc obișnuite, băile retro sunt, probabil, cele mai atractive, primitoare și jucăușe din punct de vedere vizual.

baie retro
baie maro retro
cada verde retro
wc roz retro
baie retro verde
oglinda aurie retro
prosop roz în baie retro
wc alb în baie retro

Hol în stil retro

Nu în ultimul rând, holul în stil retro are, de asemenea, un farmec aparte la capitolul decor. Acesta pregătește persoana care pășește pragul locuinței respective pentru ceea ce are să descopere pe parcurs, în timp ce explorează fiecare încăpere, adi,că forme, culori și modele cu totul speciale și elemente de decor ce fac apel la trecut combinate cu cele specifice prezentului. Nici de aici nu lipsesc oglinzile, tablourile, plantele, vazele și podelele cu modele mai puțin întâlnite. 

hol amenajat în stil retro
hol retro alb
dulap maro retro
hol alb amenajat retro

Elemente decorative specifice stilului retro

tv turcoaz retro
telefon roz retro
telefon portocaliu retro
tablouri în stil retro

Materiale, culori și piese de mobilier

După cum ai observat de-a lungul întregului articol, materialele, culorile, piesele de decor și mobilier din cadrul stilului de amenajare retro sunt unele nonconformiste, acordând libertate deplină persoanelor care optează pentru el.

 Dacă te-ai hotărât să te ghidezi după acest stil în decorarea locuinței tale, ține minte să incluzi plasticul, lemnul și gresia la capitolul materiale. Totodată, culorile precum roz, galbenu, turcoaz, verde mentă și baby blue nu trebuie să lipsească, iar mobila din seturi și de mărimi diferite este întotdeauna binevenită!

living retro maro
canapea retro colorată
noptieră maro retro
casetofon retro

În concluzie, dacă ești genul de persoană care iubește libertatea, este nonconformistă și originală, atunci stilul retro este cel pe care trebuie, cu siguranță, să-l abordezi în decorarea propriei case! 

Sursă foto: Pinterest, Pexels.com