Decorațiuni pentru peretele din bucătărie: cum poți decora în funcție de mărime, stil și gamele cromatice

            Bucătăria reprezintă o încăpere centrală în oricare locuință, fiind atât locul unde petreci mult timp preparând rețetele tale preferate, cât și spațiul în care socializezi cu familia și persoanele apropiate. De aceea, este important să acorzi o atenție deosebită felului în care o mobilezi sau o decorezi și să încerci să îmbini, pe cât posibil, funcționalul cu esteticul.

         Atunci când vine vorba de decorarea pereților din bucătărie, există numeroase mijloace pe care le poți utiliza pentru a stiliza această cameră. Acestea pot diferi, însă, în funcție de numeroase variabile, cele mai importante fiind mărimea încăperii, gama cromatică înspre care vrei să te îndrepți și stilul general pe care îl abordezi atunci când îți mobilezi și utilezi bucătăria.

         Află din acest articol atât care sunt elementele decorative potrivite pentru fiecare dintre aceste variabile, cât și cum le poți combina între ele pentru a avea o bucătărie demnă de coperți de revistă! 

Decorațiuni pentru peretele din bucătărie: cum poți decora pereții bucătăriei în funcție de mărimea acesteia

            Felul în care îți decorezi bucătăria poate schimba complet aspectul acesteia. Prin urmare, atunci când alegi obiectele decorative potrivite pentru pereții bucătăriei tale, este esențial să ai tot timpul în vedere spațiul de care dispui în această încăpere. În funcție de mărimea camerei, te poți folosi de diverse elemente ornamentale și funcționale pentru a o face să pară mai spațioasă sau, din contră, pentru a umple spațiul rămas liber, în cazul în care aceasta este de dimensiuni mari. Iată câteva idei de decorare a bucătăriei în funcție de mărimea sa: 

Decorul potrivit pereților unei bucătării mici

Atunci când decorezi pereții unei bucătării de dimensiuni mici, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere este crearea optică a spațiului. Dacă nu alegi obiectele decorative astfel încât să se poată crea iluzia de adâncime sau aglomerezi prea tare încăperea cu un număr mare de elemente de decor, riști să îți transformi bucătăria într-un spațiu închis și aplatizat. Iată la ce accesorii ornamentale poți apela dacă încăperea ta are dimensiuni relativ mici:

  • Oglinda

         Probabil ți se pare neobișnuit să folosești o oglindă pe post de element decorativ într-o bucătărie. Cu toate acestea, utilizarea oglinzilor în acest sens este o tendință ce capătă popularitate tot mai mare în industria designului interior al ultimilor ani, mai ales atunci când vine vorba de încăperi de dimensiuni mici. Astfel, o oglindă dreptunghiulară mare, care să acopere întreaga lungime a peretelui, poate aduce un plus de modernitate bucătăriei tale, dându-i în același timp camerei iluzia de spațiu și adâncime.

  • Tablouri mici cu motive geometrice

         Motivele geometrice sunt extrem de populare atât în arta contemporană, cât și în designul interior modern. Dacă bucătăria ta nu are dimensiuni mari și îți dorești totuși să o decorezi, poți opta pentru un tablou canvas mic cu o astfel de tematică.

         În funcție de designul lor, figurile geometrice și imprimeurile abstracte pot crea iluzii optice verticale sau orizontale, aducând astfel un plus de lungime sau de înălțime încăperii. Ai grijă, însă: nu supraaglomera peretele bucătăriei cu prea multe tablouri de acest fel! O varietate prea mare de obiecte decorative cu motive geometrice pot genera un rezultat diametral opus față de cel pe care ți-l dorești, micșorând dimensiunile spațiului și creând impresia de claustrare.

  • Rafturi suspendate

         Dacă sunt utilizate cu atenție, spațiile de depozitare deschise îți pot face bucătăria să pară mai aerisită și mult mai spațioasă. Îmbină esteticul cu funcționalul și folosește-te de mici rafturi suspendate pentru a-ți depozita vesela. Transformă astfel obiectele pe care le folosești zilnic în propriile tale obiecte decorative! 

Decorațiuni pentru pereții unei bucătării medii sau mari

            Deși o bucătărie de dimensiuni mari este extrem de funcțională și de utilă, mai ales atunci când ai mulți invitați, spațiul liber excesiv poate transforma încăperea într-un loc fad și lipsit de personalitate. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă, iată o veste bună: îți poți transforma bucătăria într-un loc extrem de primitor și de călduros doar jucându-te puțin cu decorațiunile!  Iată câteva idei:

  • Un tablou multicanvas

         Folosește-te de peretele rămas liber pentru a-ți exprima gusturile în materie de fotografie sau de artă plastică! Dacă dispui de o bucătărie de dimensiuni mari, un tablou multicanvas reprezintă alegerea perfectă pentru a decora un perete gol și pentru a conferi, în același timp, un aer de rafinament și de modernitate încăperii tale. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți opta pentru tablouri formate din 2, 3, 4 sau chiar 5 piese.

Pentru a scoate acest obiect ornamental în evidență și a crea un colț de accent în bucătăria ta, este recomandat să alegi atât vopseaua peretelui, cât și printul tabloului astfel încât cele două să fie în contrast. Spre exemplu, dacă peretele din încăpere este alb, optează pentru un tablou în culori vii. Dacă acesta este, în schimb, închis la culoare, evită tablourile care fac parte din aceeași gamă cromatică și îndreaptă-te către printuri deschise sau pastelate, pentru a crea echilibru.

  • Un mini-bar suspendat

Fie că ești iubitor de cafea, de ceai sau de vin, un mini-bar suspendat poate reprezenta elementul decorativ de care ai nevoie pentru a reda viața unei bucătării foarte spațioase. Fiind pe cât de estetic, pe atât de funcțional și de util, acesta te va ajuta să îți organizezi mai bine articolele de bucătărie preferate sau sticlele de vin pe care le păstrezi pentru ocazii speciale.

Pentru a crea un astfel de mini-bar, nu ai nevoie decât de câteva rafturi din lemn, căci secretul acestuia nu se găsește în forma sa, ci mai degrabă în obiectele pe care alegi să le expui. Dacă îți dorești să creezi un mini-bar pentru ceai sau cafea, montează la nivelul peretelui două rafturi suprapuse. Folosește-l pe unul dintre ele pentru sortimentele tale preferate și pe celălalt pentru a-ți organiza ceștile, ceainicele sau farfurioarele cu care te mândrești. În cazul vinului, utilizează un singur raft suspendat și montează dedesubtul său un suport metalic. Folosește raftul pentru sticlele de vin iar pe suport plasează paharele. Cu siguranță invitații tăi vor fi impresionați de ingeniozitatea ta! 

Amenajarea pereților bucătăriei în funcție de stil

Pe lângă dimensiunile încăperii, un alt aspect de care este esențial să ții cont atunci când îți decorezi bucătăria este designul general al acesteia. În funcție de direcția stilistică înspre care te-ai îndreptat atunci când ți-ai mobilat și utilat camera, trebuie să alegi obiectele decorative potrivite pentru a nu risca să-i induci acesteia o lipsă de armonie. 

Decorarea pereților bucătăriei clasice

 O bucătărie clasică mizează foarte mult pe simplitate și pe eleganță atemporală. Prin urmare, aceasta se caracterizează printr-o gamă cromatică neutră sau axată pe contrastul dintre alb și negru (cu albul ca nuanță dominantă). Mobilierul folosit într-o astfel de bucătărie este, în general, fabricat din lemn lăcuit sau vopsit. 

Pentru decorul pereților unei bucătării clasice, plantele reprezintă alegerea ideală. Pe lângă faptul că sunt extrem de utile în purificarea aerului și în eliminarea elementelor poluante din atmosferă, acestea pot aduce un plus de culoare și de viață bucătăriei tale și pot fi folosite chiar în prepararea anumitor rețete, drept condimente. 

Pentru a le folosi ca elemente decorative, poți opta atât pentru un suport de perete care să susțină planta, cât și pentru un ghiveci suspendat. Cele mai populare plante utilizate în decorul bucătăriei sunt iedera englezească, aloe vera și scindapsus (iedera diavolului). Te poți îndrepta, însă, și către plantele aromatice de care te poți folosi și atunci când gătești, precum rozmarinul, menta sau busuiocul.

Un alt element pe care îl poți alege pentru decorarea peretelui bucătăriei este reprezentat de tablouri. Astfel, poți opta atât pentru un tablou clasic de bucătărie, cât și pentru tablouri personalizate care să conțină poze cu membrii familiei sau cu cei mai dragi prieteni. Dacă dispui de un perete complet liber, poți crea un „colț personal” în care să plasezi aceste elemente alături de câteva dintre plantele amintite mai sus. 

Amenajarea pereților bucătăriei industriale

            Luându-și inspirația din bucătăriile profesionale de uz comercial, stilul industrial este caracterizat de echilibrul perfect dintre decorativ și funcțional. Astfel, o bucătărie industrială are finisaje ultra-moderne și mizează pe o gamă cromatică contrastantă, utilizând de cele mai multe ori nuanțe reci și închise. Materialele care caracterizează cel mai bine acest stil de design interior sunt cele metalice, în special oțelul inoxidabil. Deseori, acesta este utilizat în combinație cu lemnul.

         Decorul întâlnit cu predilecție în acest stil este și el, la rândul său, inspirat din elementele prezente în structuri industriale precum fabrici, cafenele sau chiar depozite. Astfel, dacă ai o bucătărie amenajată în această direcție și îți dorești să o decorezi, elementele pe care le utilizezi trebuie să se afle în echilibru cu această tendință.

         Unul dintre aspectele ornamentale care nu ar trebui să lipsească dintr-o bucătărie industrială este reprezentat de plăcile sau afișele metalice. Fiind inspirate din stilul comercial folosit în cafenelele și restaurantele anilor 70-80, acestea au deseori imprimeuri specifice sferei gastronomice, ceea ce le transformă în elementul decorativ ideal pentru bucătărie. Pentru un plus de modernitate, le poți combina cu un tablou multicanvas din 4 piese, având grijă să nu perturbi echilibrul cromatic.

         De asemenea, dacă dispui de spațiu, o alegere foarte potrivită pentru decorarea unei bucătării în stil industrial este reprezentată de un meniu de perete, inspirat din cele folosite în industria restaurantelor. Pentru a-l realiza, nu ai nevoie decât de o tablă neagră suspendată și de puțină cretă. Dacă bucătăria ta nu are dimensiuni mari și îți dorești totuși un decor industrial, poți înlocui tabla cu patru sau cinci tăblițe mici în același stil. 

Idei pentru decorul pereților bucătăriei ultra-moderne

Deși bucătăriile ultra-moderne pun foarte mare accent pe designul minimalist și pe lipsa decorului, există totuși anumite elemente ornamentale de care te poți folosi pentru a aduce un plus de confort acestei încăperi. Este important, însă, să nu încarci o astfel de bucătărie cu o aglomerare foarte mare de obiecte decorative și să încerci, pe cât posibil, să păstrezi un echilibru în gama cromatică neutră și aspectul geometric al designului general.

Pentru decorul pereților unei bucătării moderne, te poți folosi de un tablou canvas ca punct de accent. Cea mai populară direcție înspre care designerii de interior se îndreaptă în amenajarea stilului modern este arta abstractă, căci aceasta se folosește în special de forme geometrice și culori pentru a transmite un anumit mesaj. Folosindu-te de un tablou canvas abstract, simplu sau compus din mai multe piese, vei putea adăuga un plus decorativ bucătăriei tale, păstrând în același timp echilibrul minimalist al încăperii.

De asemenea, poți folosi în decorarea unei bucătării moderne și benzi led sau semne luminoase suspendate. Având un design contemporan și, în același timp, cochet și primitor, acestea pot reprezenta elementele ideale pentru a-ți transforma bucătăria într-un spațiu confortabil și călduros, neperturbând totuși designul general al acesteia. 

Ornamente pentru peretele bucătăriei: ce NU trebuie să faci atunci când îți decorezi bucătăria

         Chiar dacă obiectele decorative se numără printre elementele care îți pot transforma în mod radical bucătăria, este posibil ca rezultatul să nu fie cel la care te aștepți dacă nu le alegi cu atenție. Iată care sunt cele mai comune greșeli în ceea ce privește decorul bucătăriei:

  • Prea multă culoare:

         Deși nevoia de culoare se face resimțită în cazul încăperilor amenajate în game cromatice neutre sau alb-negru, nu este deloc recomandat să exagerezi cu o aglomerare prea mare de nuanțe diferite într-un singur loc. Acest lucru poate supraîncărca vizual încăperea și o poate face să pară mai mică. Optează, în schimb, pentru elemente care aparțin aceleiași game cromatice, limitând punctele de accent la unul singur.

  • Nerespectarea designului general al bucătăriei:

         Atunci când alegi obiectele decorative pentru încăpere, este foarte important să ai tot timpul în vedere direcția stilistică înspre care te-ai îndreptat atunci când ai amenajat bucătăria. Dacă elementele ornamentale nu se află în echilibru cu designul general al camerei, riști să creezi un spațiu inestetic din punct de vedere vizual.

  • Aglomerarea prea multor elemente decorative într-un singur loc:

         Este foarte ușor să te lași dus de val atunci când vine vorba de decorarea unui spațiu. Cu toate acestea, încearcă să eviți supraaglomerarea elementelor decorative pe un singur perete al bucătăriei, mai ales dacă aceasta nu are dimensiuni foarte mari. Privește în ansamblu spațiul încăperii și încearcă să echilibrezi obiectele ornamentale astfel încât să păstrezi un echilibru. 

Bucătăria reprezintă unul dintre cele mai importante spații ale locuinței tale. Deși nu foarte mulți oameni pun accent pe decorarea acesteia, apelarea la obiecte ornamentale îi poate schimba radical aspectul și o poate transforma într-un loc perfect pentru socializare și pentru a petrece timp cu cei dragi. Tu cum te-ai decis să îți decorezi bucătăria?

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, ro.Pinterest.com, Pepanza.ro.