Te-ai hotărât să dezvolți un hobby sănătos, care să-ți ocupe timpul și să te ajute să faci lucruri productive cu care să te mândrești? Ai o înclinație artistică pe care până acum nu ai exploatat-o, dar te-ai decis să începi să o faci? Pictatul în acuarelă îți surâde și ești convins/ă că ai putea să creezi multe lucrări deosebite, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, atunci ai ajuns exact unde trebuia, deoarece de-a lungul acestui articol vei putea descoperi tot ce ține de pictura în acuarela, așadar, citește-l până la final!
Sfaturi pentru pictura în acuarelă pentru începători
Cu toate că, probabil, ai fi crezut că pictatul în acuarelă este destul de ușor și accesibil oricui, trebuie să ții cont de câteva aspecte, dacă vrei să ai parte de rezultatul mult așteptat. Primul dintre acestea ar fi faptul că odată ce se usucă, culorile devin mai deschise, așadar, chiar dacă atunci când sunt încă umede par aprinse, trebuie să adaugi mai puțină cantitate de apă sau mai multă cantitate de culoare, dacă vrei să obții o pictură mai intensă.
De asemenea, este important ca înainte să începi pictura propriu-zisă, să testezi puțin culorile pe o altă suprafață, ca să vezi cum se comportă. Astfel, îți vei da seama dacă nuanța respectivă este ceea ce ai nevoie sau nu.
Totodată, trebuie să știi faptul că acuarelele rămân solubile, chiar dacă se usucă, așadar, dacă vrei să faci mici retușări, ai libertatea de a face asta, trebuie doar să fii atent cum manevrezi hârtia, pentru a nu se deteriora.
În continuare, trebuie să fii atent la pictura pe care o realizezi,astfel încât să nu greșești foarte mult, fiindcă acuarelele sunt transparente și straturile anterior pictate pot fi vizibile chiar dacă sunt aplicate altele peste.
Nu în ultimul rând, alte două lucruri de care să ții cont sunt faptul că trebuie să întinzi coala înainte de a începe să pictezi, pentru că în felul acesta elimini riscul de a se ondula, iar cel de-al doilea este că poți folosi un lichid de mascare pentru protejarea zonelor unde nu vrei să permiți pătrunderea culorii.
Tehnici pentru pictura în acuarelă
Există și câteva tehnici populare în cadrul picturii în acuarelă, iar prima dintre acestea este tehnica „umed pe umed”, fiind printre cele mai ușoare. Acesta presupune adăugarea vopselei pe suprafața umedă și este ideală dacă vrei să obții un peisaj în perspectivă depărtată sau a cerului.
Cea de-a doua tehnică este „umed pe uscat”, care presupune obținerea formelor definite și precise, majoritatea acuarelelor ilustrative fiind realizate cu ajutorul ei. Spre deosebire de prima tehnică, aici ai mai mult control asupra rezultatului final, deoarece acesta va depinde de cantitatea de apă pe care o adaugi la amestecarea acesteia cu culoarea.
În continuare, gradientele de culoare sunt și ele niște tehnici populare în pictura cu acuarele, pentru că sunt relativ ușor de utilizat. Aici ai două opțiuni, mai exact gradient pe o singură culoare, ceea ce presupune realizarea unui spectru pentru a obține diferite nuanțe și realizarea unui efect ombre. Pentru tehnica de gradient pe două culori trebuie să lucrezi cu două culori apropiate pe spectrul culorilor, alternându-le.
Materiale necesare pentru pictura în acuarelă
Când vine vorba de materialele necesare pentru pictura în acuarelă, acestea nu sunt extrem de multe la număr, însă dacă vrei să ai parte de rezultate deosebite, va trebui să le alegi cu grijă. Pentru asta, vei avea nevoie de 3 lucruri esențiale cum ar fi acuarelele, pensulele potrivite și, bineînțeles, hârtie sau pânză.
Pensule pentru pictura în acuarelă
Dacă ești la stadiul de începător, două pensule vor fi de ajuns pentru a picta cele mai reușite capodopere, dar fii atent la materialul firelor pensulelor, deoarece de asta depinde foarte mult vârful și ondularea ei, lucru vizibil în momentul în care te vei apuca să pictezi.
Tipuri de acuarele
În ceea ce privește acuarelele, poți începe cu pastile de culoare, pentru a te familiariza cu ele, iar ulterior să treci la nivelul următor, adică un set de acuarele profesionale, care vor influența mult aspectul final al lucrării. Le poți găsi la prețuri accesibile, dacă arunci o privire pe mai multe site-uri și compari puțin prețurile, așadar, începe căutarea și apucă-te de treabă!
Hârtie pentru pictura în acuarelă
Din nou, dacă ești la început cu pictura în acuarelă poți să exersezi pe blocuri acuarela A4, dar pentru rezultate optime este important să folosești hârtie specială pentru aceste culori. Aceste blocuri au hârtii cu format de A3 sau A4 și un avantaj al lor, pe lângă felul deosebit în care absorb apa, este faptul că nu conțin acizi, care să modifice aspectul culorilor utilizate.
Pânză pentru pictura în acuarelă
De asemenea, dacă vrei să simți că pictezi la un nivel ceva mai avansat, poți oricând să apelezi la pânză, care îți va da un sentiment diferit atunci când începi să pui pensula pe ea. Și aceasta se găsește ușor, la prețuri rezonabile, iar tot ce trebuie să faci este să cauți cu atenție. Mai jos poți vedea cum trebuie pregătită pânza, dar și celelalte materiale pentru procesul de creație.
Cum se pregătesc materialele pentru pictura în acuarelă
În primul rând, atunci când urmează să pictezi, va trebui să începi prin pregătirea pânzei, adică întinderea acesteia pe rama de lemn sau suport și aplică acele cleiuri sintetice speciale sau un strat de ghips, care va proteja fibrele ei, netezindu-i suprafața. Aici substanțele utilizate diferă în funcție de vopselele pe care plănuiești să le folosești. În continuare, după ce aplici ghipsul, fundalul este pregătit să-i aplici nuanțele dorite. După ce te-ai ocupat de materialul pe care pictezi, urmează pregătirea ustensilelor pe care le vei utiliza, cum ar fi șevaletul, dacă e cazul, pensulele, paleta și apa. Pentru că alegerea culorilor e un aspect subiectiv, tipul pensulelor recomandate spre utilizare în pictura cu acuarelă este destul de clar stabilit, mai exact acelea pentru pictura în acrilice și culori în ulei.
În concluzie, dacă vrei să devii un expert în arta picturii cu acuarelă, ghidează-te cu atenție după sfaturile pe care le-ai regăsit anterior și repetă cât de mult poți, iar în timp vei observa îmbunătățiri semnificative. Inspiră-te din mai multe surse și exersează cât de mult poți, iar în timp poți chiar să-ți vinzi operele, să le amplasezi prin casă sau să le oferi cadou prietenilor de ziua lor.
Sursă foto Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com, Freepik.com