Dispui de o baie mică pe care a venit momentul să o amenajezi, dar nu știi de unde să începi? Nu te teme, nu ești singurul care trece prin asta! Amenajarea unei băi mici poate fi solicitantă, însă nu imposibilă! Dacă ești puțin creativ și ții cont de câteva sfaturi pe care le vei găsi la nivelul acestui articol, nu ai cum să dai greș! Fă lucrurile cu răbdare, inspiră-te din mai multe părți, încearcă mai multe variante, până când te simți mulțumit de rezultat și, cel mai important, urmărește articolul de față până la capăt, pentru a afla mai multe informații ce te vor ajuta în acest proces și îți vor reduce munca semnificativ!
Cum să amenajezi o baie mică în funcție de stil
Atunci când te afli în situația de a amenaja o baie mică, primul lucru de care trebuie să te ocupi este stilul pe care vrei să-l abordezi, lucru subiectiv, care depinde de gusturile și posibilitățile fiecărui om. Cele mai potrivite stiluri de amenajare interioară a unei băi mici, la care poți apela și tu, sunt cel modern, vintage, minimalist sau scandinav. Nu numai caracterul lor minimalist, care se potrivește perfect cu spațiul de care dispui, le recomandă, ci și faptul că nu implică sume costisitoare, foarte multe cunoștințe în domeniu și bătaie de cap. Mai jos ai o scurtă descriere a fiecărui stil, alături de fotografii sugestive, care îți vor oferi inspirația de ce ai nevoie pentru a face alegerea potrivită.
Amenajare baie mică în stil modern
Dacă vrei un grad de confort sporit, un decor simplu, dar funcțional și de efect, atunci caracterul inedit al stilului modern poate oferi băii tale aspectul la care visezi. Acesta poate fi descris prin prezența spațiilor de depozitare bine compartimentate, designul minimalist, care presupune o bună definire a zonelor, forme geometrice prezente în cadrul decorațiunilor sau pereților, elemente metalice, dar și corpuri sanitare confecționate în principal din marmură sau sticlă. Este un stil ușor de parcurs și completat, care va conferi băii tale aspectul mult dorit, indiferent de spațiul restrâns al acesteia.
Amenajare baie mică în stil clasic
Când vine vorba de amenajarea unei băi mici în stil clasic, lucrurile sunt destul de simple! Acest stil denotă eleganță și funcționalitate și ceea ce o definește cel mai bine sunt oglinzile mari, mobilierul lucrat în mod minuțios, până la cel mai mic detaliu, sistemul de iluminat, din care fac parte, în general, corpuri de sticlă, podeaua are un aspect ce exprimă opulență și lux, iar obiectele sanitare sunt masive și impunătoare pentru a accentua ideea de confort. În cazul în care crezi că acest stil este greu de atins, să știi că, de fapt, este destul de ușor și o poți face chiar și fără un designer de interior sau sume exorbitante, atât timp cât cauți în locul potrivit!
Amenajare baie mică în stil minimalist
După cum ai citit și mai sus, un alt stil potrivit pentru amenajarea unei băi de dimensiuni reduse este cel minimalist, lucru sugerat chiar de denumirea acestuia. Acesta este unul dintre cele mai abordate stiluri de design interior în locuințele oamenilor care își doresc cât mai puține elemente de mobilier și decor, apreciind simplitatea și funcționalitatea. Astfel, o baie amenajată în acest fel va avea linii simple, obiecte sanitare și corpuri suspendate, un spațiu luminat abundant și clar, culori neutre, care să creeze contraste discrete, dar și absența elementelor decorative sau cât mai puține cu putință.
Amenajare baie mică în stil vintage
Ultimul stil prezentat în cadrul acestui articol și recomandat pentru băile de mici dimensiuni este cel vintage. Acesta este îndrăgit de oameni pentru eleganța, atmosfera deosebită pe care o creează și libertatea pe care o oferă celui care amenajează o încăpere cu ajutorul său. Cu toate acestea, sunt câteva aspecte de care este recomandat să ții cont, în cazul în care alegi să abordezi acel stil de design în baia ta. Câteva caracteristici ale sale ar fi prezența culorilor calde, mai exact tonurile de maro sau crem, a tapetului înflorat sau chiar a pastelurilor subtile, precum bleu, roz sau albastru. De asemenea, mobilierul este confecționat din lemn, ce are un aspect uzat, corpurile sanitare sunt din marmură, chiuvetele au un singur picior, forma căzii este ovală sau rotundă, iar accentele de auriu la nivelul bateriilor sanitare și a decorațiunilor sunt obligatorii. Nu în ultimul rând, oglinda este mare, fiind încadrată de o ramă cu un aspect inedit.
Cum să amenajezi o baie mică în funcție de dimensiune
Următorul aspect, de care depinde foarte mult amenajarea unei băi mici, este dimensiunea exactă a acesteia, care face diferența în rezultatul final. Mai jos vei găsi câteva sfaturi utile de amenajare pentru mai multe variante posibile de dimensiuni ale băii, cum ar fi 1 mp, 2 mp, 3 mp sau 4mp, iar în funcție de nevoile tale, le poți alege pe cele potrivite.
Amenajare baie de 1 mp
În cazul amenajării unei băi de 1mp, lucrurile sunt destul de simple, deoarece nu ai foarte multe opțiuni de luat în calcul. Ce poți face, însă, concret, este să introduci o chiuvetă și un wc suspendate, care îți vor permite să le încadrezi, cu siguranță, în spațiu, deoarece, cel mai probabil, este vorba de o baie de serviciu. De asemenea, o oglindă de dimensiuni mai mari, pentru a da impresia de spațiu mai întins, este binevenită, iar corpurile de iluminat potrivite, nu sunt de neglijat!
Amenajare baie de 2 mp
Dacă baia ta are 2mp, poți adăuga pe lângă lucrurile menționate anterior și câteva cuiere mici pentru prosoape, alături de un dulap în cadrul chiuvetei, pentru depozitarea lucrurilor de care ai nevoie. De asemenea, ai grijă la culorile pentru care optezi, astfel încât să avantajeze cât mai bine decorul, oferind senzația de loc spațios.
Amenajare baie de 3 mp
Dacă baia ta are o dimensiune de 3 mp, ai posibilitatea de a introduce o cabină de duș walk-in, în care poți avea cele mai relaxante dușuri, care te vor ajuta să te recuperezi după o zi solicitantă la birou. Albul și bejul ar fi o combinație potrivită de culori în cazul acesta. În continuare, poți introduce plăci de dimensiuni mai mari în cazul podelei, iar în felul acesta spațiul va părea mult mai mare. Dacă vei combina cu atenție toate elementele, vei fi surprins de frumusețea rezultatului final, dar și de funcționalitatea pe care baia ta o poate asigura.
Amenajare baie de 4 mp
Pentru băile ce au o dimensiune de 4mp, poți alege o cabină de duș cu uși culisante, dacă vrei ceva mai multă intimitate în timp ce te bucuri de dușul fierbinte pe care l-ai așteptat cu nerăbdare toată ziua. De asemenea, dacă ești adeptul decorațiunilor, poți adăuga și câteva plante, care vor anima atmosfera din baia ta, dar și un tablou canvas, care să completeze cu succes imaginea. Poți să-ți găsești inspirația pe internet sau chiar în diverse reviste de specialitate, reușind să obții de unul singur rezultatul dorit, fără să apelezi la designeri de interior.
Cum să amenajezi o baie mică în funcție de locuință
Desigur, un alt criteriu de amenajare a unei băi este locuința ta, mai exact casă sau apartament, deoarece, automat, vor fi dispuse în mod diferit și vor exista câteva mici diferențe între acestea. În continuare, poți vedea cum ar fi indicat să-ți renovezi baia, indiferent dacă locuiești la apartament sau la casă, urmând să alegi opțiunile care crezi că se potrivesc cel mai bine cu ceea ce ai tu nevoie.
Amenajare baie mică la apartament
Din păcate, amenajarea unei băi mici la apartament presupune o provocare și mai mare, dat fiind faptul că ești limitat, atât de spațiu, cât și de planul arhitectural prestabilit, din nevoia legăturii facile cu sistemul de alimentare cu apă. Așadar, aici obiectele sanitare au deja un loc special în baie, iar tot ce poți face este să alegi unele noi, care să se potrivească cu stilul ales de tine și să introduci câteva elemente decorative, care să poată completa natural și cursiv întregul aspect al băii. Încearcă să te limitezi la câteva care vor ajuta la îmbunătățirea ambientului și care să formeze o legătură vizibilă, iar paleta cromatică să fie, la rândul ei, cât se poate de simplă.
Amenajare baie mică la casă
Dacă locuiești la casă, atunci ai mai multe avantaje în momentul renovării băii tale, unde spațiul este puțin mai mare, ceea ce nu te limitează atât de tare. Aici poți introduce diverse spații de depozitare, pentru a avea un decor cât se poate de organizat, elemente decorative precum plante, coșuri împletite sau statuete, care să ofere o notă de vitalitate și, de ce nu, tablouri canvas, care să îmbrace pereții și să le redea un aspect frumos.
Cum să amenajezi o baie mică în funcție de decor
Decorul deja existent în cadrul unei băi mici poate însemna o bătaie de cap în plus, însă dacă tratezi problema într-un mod creativ, nu ai cum să dai greș nici măcar în acest caz. Cu puțină răbdare și sursele potrivite de inspirație, poți face orice dorești în propria locuință, fără să dai sume exorbitante unor designeri de interior. Mai jos, poți regăsi câteva sfaturi utile, fie că ai o baie cu cadă, fie că ai una cu duș, așadar, urmărește-le cu atenție și pune-le în practică!
Amenajare baie mică cu cadă
Pentru că există mai multe tipuri de căzi, mai jos vei găsi câteva sugestii cu privire la amenajarea băii tale, în funcție de genul de cadă pe care vrei să-l ai în baie. Astfel, dacă ai o cadă ovală sau rotundă, poți aborda stilul romantic sau vintage de amenajare interioară, fiind elementul de interes central din baia ta. Mai sus ai câteva detalii legate de acest stil, în cazul în care îți face cu ochiul.
De asemenea, băile cu cadă dreptunghiulară sunt cele mai comune, dat fiind fapul că este o cadă ce se potrivește cu orice tip de spațiu ai avea în baia ta, așadar, dacă nu vrei să-ți bați capul prea tare cu încadrarea elementelor în baie, poți opta pentru o astfel de cadă. Totodată, căzile pe colț au și ele un nivel de popularitate crescut, așadar, dacă ești tentat/ă să apelezi la una de acest gen, ai toate motivele să o faci! Sunt foarte ușor de integrat în decor, mai ales dacă te confrunți cu spațiul restrâns și fac apel la inovație, eleganță și lux.
Amenajare baie mică cu duș
Nu în ultimul rând, dacă dispui de o baie mică, iar planul tău este să introduci o cabină de duș în decorul acesteia, trebuie să ai în vedere câteva lucruri ușor de respectat. În primul rând, ai grijă la forma pe care o alegi pentru cabina respectivă, având în vedere faptul că, în prezent, regăsești o gamă largă de modele pe piață. Este de ajutor, însă, dacă alegi una dreptunghiulară, mai ales în cazul în care baia ta este de mici dimensiuni. Un alt criteriu de alegere a cabinei de duș pentru baia ta este înălțimea acesteia, astfel încât să se potrivească cu cea a băii, dar și să satisfacă nevoile membrilor familiei. Media de înălțime a cabinei de duș este de aproximativ 2 metri.
În continuare, modul de deschidere al ușilor reprezintă un aspect de luat în calcul, pentru că și aici ai o plajă largă din care poți alege. Spre exemplu, ai varianta de a opta între cabine de duș cu uși culisante sau cu uși clasice, ce conferă o deschidere mai largă, dar care influențează perimetrul funcțional. Tipul de material al cabinei de duș reprezintă un alt criteriu de selecție al acesteia, cea mai populară opțiune fiind sticla, iar aici trebuie să ai grijă să alegi una între 3 și 8 mm, pentru un randament cât mai mare.
În concluzie, dacă vrei să ai parte de baia visurilor tale și să fii mulțumit, pe deplin, de rezultatul final, fără prea mulți bani investiți, dar nici cu multă bătaie de cap, atunci ține cont de sfaturile de mai sus și nu ai cum să reușești ceea ce ți-ai propus! Fă-ți o listă de cumpărături, ține evidența costurilor, compară și măsoară, cere sfaturi celor apropiați, inspiră-te din cât de multe locuri poți și nu te da bătut/ă până pășești în propria baie cu satisfacție muncii tale! Chiar dacă va dura ceva mai mult decât în cazul în care ai fi ales să lucrezi cu un arhitect/designer de interior, vei resimți o bucurie mult mai intensă când vei vedea rezultatul, gândit în totalitate de tine!
Sursă foto Pixabay.com, Pexels.com, Pinterest.com, Unsplash.com, Freepik.com