Cum să amenajezi o baie cu duș walk-in: Sfaturi ușor de urmat și poze sugestive

Renovarea băii poate fi o sarcină complexă, ce ocupă timp, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai satisfăcătoare lucruri pe care le poți face în casa ta. Reamenajarea acesteia poate îmbunătăți nu numai aspectul și confortul băii, ci și funcționalitatea acesteia, iar dacă alegi atent materialele și echipamentele sanitare, poți avea parte de o baie mai eficientă atât din punct de vedere energetic, cât și ecologic. De-a lungul articolului de față, vei putea descoperi toate detaliile necesare în vederea amenajării unei băi cu duș walk-in, scoasă din revistă, așadar, asigură-te că citești până la capăt!

Ce reprezintă un duș walk-in?

Un duș walk-in este caracterizat prin faptul că nu are o ușă sau perdea care separă spațiul de duș de restul băii, fiind construit astfel încât să permită accesul direct și ușor, fără obstacole.

De obicei, este prevăzut cu o zonă de pardoseală plată și un sistem de scurgere, astfel încât apa să poată fi evacuată rapid și eficient și se regăsește sub o gamă largă de dimensiuni, fiind inclus într-o varietate de stiluri și configurații de baie. Ele au un design minimalist, dar de efect, ce este cât se poate de funcțional și oferă băii tale un aspect fresh și practic. 

Ce reprezintă dușul walk-in?
Ce reprezintă un duș walk-in?
Ce este dușul walk-in?

Avantajele unui dus walk-in

Un duș walk-in are numeroase avantaje, iar primul dintre acestea este faptul că dispune de o zonă de acces plată și fără obstacole, ceea ce face ca pătrunderea în el să fie ușoară și sigură, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități sau pentru cele în vârstă. De asemenea, poate fi o opțiune excelentă pentru părinții cu copii mici, care pot intra și ieși din duș cu ușurință.

În continuare, un duș walk-in poate oferi un aspect modern și elegant băii, fără a fi nevoie să adaugi uși sau perdele de duș, care pot fi destul de inestetice uneori, iar o astfel de amenajare a băii poate crea o senzație de spațiu și de confort în timp ce oferă un stil sofisticat și contemporan.

Totodată, el este mai ușor de curățat decât alte tipuri de dușuri, deoarece nu există perdele sau uși care să trebuiască curățate și scurgerea este, de obicei, mai mare și ușor de accesat, ceea ce poate face curățarea mai rapidă și mai eficientă.

Ce este un duș walk-in?

Un duș walk-in poate oferi o senzație de spațiu mai mare în baie, deoarece nu există uși sau perdele care să reducă spațiul vizual și, nu în ultimul rând, există libertate în ceea ce privește proiectarea lui în dimensiuni mai mari decât alte tipuri de dușuri, oferind spațiu extra pentru mișcare și confort.

Avantajele unui dus walk-in
Avantajele dus walk-in
Avantaje dusuri walk-in
ce avantaje are un dus walk-in

Cum poate fi introdus un duș walk-in în baia ta?

Atunci când plănuiești să introduci un duș walk-in în baia ta, primul aspect, extrem de important de luat în calcul, este spațiul de care dispui, lucru ce te va ajuta să creezi un plan eficient al proiectului băii. Astfel, vei ști concret unde va fi amplasat fiecare obiect cel mai bine, ce model să aibă și, bineînțeles, ce dimensiune. Este important să știi să profiți de fiecare cm din baia ta, pentru ca la final să obții un spațiu aerisit, din care să nu-ți lipsească nimic din cele necesare și în care să-ți poți desfășura rutina liniștit/ă. Mai jos vei vedea câteva sugestii în ceea ce privește amplasarea unui duș walk-in atât în băile de mici dimensiuni, cât și în cele mai mari, de care poți să ții cont, dacă vrei ca treaba să meargă cât mai repede.

Duș walk-in în băile mici

Înainte de a începe construcția dușului walk-in, măsoară cu atenție spațiul disponibil și alege o dimensiune care să se potrivească, iar în cazul în care baia ta este mai mică, un duș walk-in de dimensiuni reduse, cu o zonă de acces minimă, poate fi o opțiune excelentă. De asemenea, există dușuri walk-in unghiulare care pot fi montate în colțul băii, astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu.

Sticla transparentă poate fi, totodată, o opțiune excelentă pentru peretele dușului walk-in într-o baie mică, deoarece creează o senzație de spațiu extra și permite luminii să pătrundă, iar, pe lângă asta, asigură un aspect modern și elegant.

Duș walk-in în băile mici

Montarea robinetelor pe perete, în loc de clasica montare pe chiuvetă sau pe podea, ajută și ea la economisirea spațiului, alături de finisajele luminoase, precum gresia lucioasă sau mozaicul de sticlă, ce pot reflecta lumina și senzație de spațiu mai mare în baie.

Nu în ultimul rând, e important să ai în vedere faptul că într-o baie mică, trebuie să păstrezi lucrurile simple și să eviți supraaglomerarea spațiului, iar un duș walk-in simplu, cu finisaje elegante și minimaliste, este alegerea potrivită pentru o baie mică.

Dușurile walk-in în băile mici

În general, un duș walk-in într-o baie mică trebuie să fie proiectat astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu posibil și să ofere o senzație de spațiu mai mare. Prin alegerea dimensiunii și a finisajelor potrivite, poți crea un duș walk-in practic și atractiv pentru o baie mică.

Duș walk-in în băi mici
Dușurile walk-in în băile mici
Duș walk-in în băile de dimensiuni mici

Duș walk-in în băile mari

În cazul băilor de dimensiuni mai mari, amplasarea dușului walk-in este „floare la ureche”, deoarece, teoretic, ai libertate deplină în ceea ce privește dimensiunea acestuia, designul mai complex și amplasarea acestuia în încăpere. Tot ce trebuie să ai în vedere aici este ca acesta să completeze decorul cu succes, fiind în același ton. Spre exemplu, dacă baia ta este amenajată în stil minimalist, atunci dușul va avea un aspect cât mai simplu, dar de efect, fără că încarce vizual esteticul acesteia. Pe de altă parte, dacă baia ta este amenajată în stil rustic, îndreaptă-ți atenția către culori și materiale inspirate din natură, cum ar fi piatra-lemnul, maro-bej-verde. 

Duș walk-in în băile mari
Duș walk-in în băile de dimensiuni mari
Dușuri walk-in în băile mari

Materiale necesare pentru un duș walk in

Desigur, capitolul „materiale” este și el esențial, atunci când vine vorba de amenajarea unei băi, pe lângă design, dimensiuni și amplasarea tuturor obiectelor sanitare. Astfel, mai jos ai câteva sugestii pentru toate tipurile de materiale ce trebuiesc folosite atunci când ai o baie cu un duș de tip walk-in, pentru a avea parte de confort, durabilitate, dar și o estetică plăcută. 

Materiale necesare pentru un duș walk in
Materiale utile pentru un duș walk in

Gresie duș walk-in

În ceea ce privește tipul de gresie potrivit pentru o baie cu duș de tip walk-in, poate fi vorba despre gresia ceramică, gresia porțelanată, ceramică și cea de marmură. Caută modele pentru fiecare în parte și alege-o conform decorului general al încăperii, al spațiului, bugetului, dar și în funcție de cât de practică e fiecare pentru tine. 

Gresie duș walk-in
Gresie pentru dușurile walk-in
Gresie pentru dușurile de tip walk-in

Sticlă duș walk-in

Când alegi sticla pentru dușul tău walk-in, poți opta între cea securizată, care e extrem de rezistentă, sticlă laminată, mată sau acidată și sticlă transparentă, ce au fiecare caracteristicile lor specifice, iar în urma analizei acestora, dar și a designurilor, o poți alege pe cea care te atrage cel mai mult. 

Sticlă duș walk-in
Sticlă pentru duș walk-in

Cabină duș walk-in

Pentru un duș walk-in, de obicei nu se utilizează o cabină de duș standard, cu pereți laterali și uși glisante sau batante, fiind suficientă o zonă deschisă de duș. Cu toate acestea, unele modele de cabine de duș cu pereți laterali ficsi și uși pivotante pot fi adaptate pentru a crea un efect de duș walk-in. 

Acestea pot fi folosite pentru a oferi protecție împotriva stropirii cu apă și pentru a îmbunătăți aspectul general al băii, dar oferă, în același timp, un sentiment de spațiu deschis și aerisit.

Cabină duș walk-in

De asemenea, există cabine de duș făcute special pentru dușurile walk-in, care sunt proiectate cu pereți și uși din sticlă, care se fixează de peretele băii. Ele sunt, în general, mai mici decât cele standard și pot fi mai puțin costisitoare decât construirea unui duș walk-in de la zero, dar este important să iei în considerare dimensiunile băii și spațiul disponibil atunci când alegi o cabină de duș pentru un duș walk-in.

Cabină pentru dușurile walk-in
Cabină de duș walk-in

Cadă duș walk-in

Un duș walk-in nu este combinat cu o cadă, deoarece scopul său este de a oferi o experiență de duș fără obstacole, fiind montat pe podeaua nivelată cu restul băii, ceea ce nu necesită o cadă pentru a fi instalat.

Cu toate acestea, dacă dorești să combini un duș walk-in cu o cadă, există opțiuni, iar una dintre acestea este cada cu panouri laterale detașabile, care poate fi folosită atât pentru duș, cât și pentru baie. Acestea sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni și forme, iar panourile laterale pot fi demontate pentru a crea o zonă de duș walk-in.

Cadă duș walk-in

De asemenea, o altă opțiune este cada de tip combinație, ce are o zonă de duș încorporată în partea superioară a căzii, dar nu oferă aceeași experiență de duș atât de confortabilă, precum un duș walk-in. Nu în ultimul rând, trebuie să iei în considerare faptul că o cadă poate ocupa mult spațiu într-o baie, ceea ce poate fi o problemă dacă spațiul este limitat.

Cadă pentru duș walk-in

Bordură duș walk-in

Bordura unui duș walk-in poate construită din diverse materiale, precum piatră naturală, marmură, travertin, ceramică sau porțelan, însă, ține cont de faptul că aceste borduri sunt realizate din același material ca restul podelei băii, pentru un aspect uniform și coerent.

Dacă optezi pentru o podea din piatră naturală, este important să ai în vedere caracteristicile specifice ale pietrei, cum ar fi rezistența la apă și alunecare, pentru a alege o piatră potrivită pentru o zonă de duș.

Bordurile de podea pentru dușul walk-in trebuie să fie rezistente la apă și să ofere o suprafață antiderapantă, astfel încât să eviți alunecarea și accidentele, iar aspectele estetice ale bordurilor, nu trebuie neglijate, pentru a te asigura că acestea se potrivesc cu restul designului băii.

Bordură duș walk-in
Bordură pentru dușul walk-in

Paravan duș walk-in

Legat de paravanul specific unui duș walk-in, acesta este, de obicei, o placă de sticlă care se montează pe perete și protejează zona din jurul dușului de stropirea cu apă. Aceasta poate să fie fixă sau pivotantă, astfel încât să se poată deschide și închide ușor atunci când se utilizează dușul. Unele modele de paravane sunt glisante și, astfel, mutate la nevoie, oferind mai mult spațiu în baie atunci când nu se utilizează dușul.

O altă opțiune des întâlnită pentru un duș walk-in este să nu folosești nicio ușă sau paravan, ci să montezi un perete din sticlă securizată sau laminată, care să ofere un aspect elegant și modern băii. El se poate atașa de perete sau susținut de un profil de aluminiu sau inox.

Paravan pentru duș walk-in

Baterie duș walk-in

La capitolul baterii de duș, ai de ales între mai multe modele în funcție de buget, preferințe și designul băii tale. Astfel, poți alege dintre o baterie termostatică, cu mâner, cu panou tactil, cu control vocal sau chiar cu LED-uri, iar dacă nu știi ce presupune fiecare, poți căuta câteva informații, pentru a alege opțiunea cea mai bună nevoilor tale.

Baterie duș walk-in
Baterie pentru duș walk-in

Ușă duș walk-in

În ceea ce privește tipurile de uși pe care le poți avea la un duș walk-in, ele pot fi, spre exemplu, unele glisante, care sunt sunt o opțiune populară pentru aceste tipuri de dușuri, fiind ideale pentru spațiile mai mici. Ele se pliază de-a lungul peretelui, oferind mai mult spațiu în interiorul dușului și nu ocupă mult spațiu în baie.

Ușă duș walk-in

Un alt model ar fi ușile pivotante, ce creează un aspect mai tradițional, rotindu-se în jurul unui pivot central și putând fi utilizate în băile mai spațioase, unde este disponibil mai mult spațiu pentru a deschide și închide ușa în mod confortabil.

Ușile pliabile, similare cu ușile glisante, dar care se pliază în mai multe secțiuni, astfel încât să poată fi pliate în spațiul mic, sunt și ele o variantă de luat în calcul, iar nu în ultimul rând, poți avea în vedere și ușile fixe, ce stau nemișcate, având aspectul unui paravan.

Ușă pentru dușurile walk-in

Ce să nu introduci într-o baie cu duș walk-in

Primul lucru de care să ții cont atunci când amenajezi o baie cu duș walk-in să nu alegi un material de pardoseală alunecos, deoarece un duș walk-in înseamnă că vei avea mai multă apă pe podea decât într-un duș tradițional. Evită pardoselile cu finisaj lucios sau netratate, care ar putea deveni periculoase și cauza accidente.

O baie cu un duș walk-in ar trebui să fie spațioasă și aerisită, așa că nu supraîncărca spațiul cu prea multe accesorii sau mobilier de baie, deoarece acest lucru poate face ca baia să pară mică și îngustă. În schimb, alege doar elemente esențiale, cum ar fi un dulap de depozitare suspendat, un suport pentru prosoape și un scaun pliabil, dacă e cazul.

Ce să nu introduci într-o baie cu duș walk-in

Într-o baie cu duș walk-in, este important să eviți utilizarea textilelor excesive, cum ar fi perdele de duș groase sau covoare de baie, care pot reține umezeala și pot face ca baia să pară aglomerată și neîngrijită. În loc de acestea, utilizează un geam sau o ușă de duș din sticlă și un covor de baie simplu, ușor de curățat.

Este important să folosești materiale rezistente la apă într-o baie cu duș walk-in, deoarece vei stropi împrejur cu destul de multă apă, deci nu amplasa tapet sau  lemnul în zona dușului, pentru că pot fi afectate de umezeală și pot provoca probleme de mucegai și deteriorare a materialelor.

Ce să nu introduci într-o baie cu duș de tip walk-in

O baie cu un duș walk-in ar trebui să fie spațioasă, aerisită și simplă, prin urmare, nu nu introduce mai multe elemente decât e cazul și alege materiale și finisaje care sunt durabile și rezistente la apă pentru a te asigura că baia ta va fi frumoasă și funcțională pentru mulți ani de acum înainte.

de evitat intr-o baie cu dus walk in

Important de avut în vedere înainte de a alege sa ai un dus cu walk-in

Înainte de a începe proiectul pentru baia ta, este important să ai suficient spațiu pentru a instala un duș walk-in, deoarece acestea pot fi mai mari decât dușurile tradiționale, în anumite cazuri. Măsoară cu atenție dimensiunile băii tale și asigură-te că ai suficient spațiu pentru a instala dușul walk-in și pentru a te mișca confortabil în jurul lui. 

Dacă te gândești să instalezi un duș walk-in, va trebui să plachezi pereții în jurul său cu materiale rezistente la apă, cum ar fi piatra naturală, gresia sau sticla, iar în funcție de materialul pe care îl alegi, poate fi necesară instalarea unui strat de impermeabilizare înainte de placarea pereților.

Important de avut în vedere înainte de a alege sa ai un dus cu walk-in

De asemenea, este important să ai un sistem de drenaj adecvat pentru a preveni acumularea de apă în zona dușului și conform locației dușului walk, este posibil să fie necesară amplasarea unui nou sistem de drenaj sau să-l modific pe cel existent.

În funcție de designul băii, va fi necesar să optezi între o ușă sau un geam pentru duș, așadar, ai în vedere faptul că o ușă poate oferi mai multă intimitate, în timp ce un geam poate face baia să pară mai spațioasă și luminoasă.

Dacă ai nevoie de accesibilitate sporită în baie poate fi o idee bună să alegi un duș walk-in cu o intrare mai largă sau cu un nivel de intrare mai scăzut pentru a face intrarea și ieșirea mai ușoare.

lucruri importante de avut în vedere înainte de a alege un dus cu walk-in

Nu în ultimul rând, ai în vedere faptul că instalarea unui duș walk-in poate fi mai costisitoare decât instalarea unui duș tradițional, așadar este important să ai în vedere bugetul și un buget prestabilit, înainte de a lua o decizie. Ia în considerare costurile pentru materiale, muncă și orice modificări necesare ale sistemului de drenaj, iar apoi te poți hotărî care e cea mai bună variantă pentru tine. 

Modele de bai cu dus walk-in

Dacă simți că ai nevoie de puțină inspirație în plus pentru a duce la capăt cu succes decorarea băii tale prin introducerea unui duș walk-in, aici ai mai multe imagini sugestive cu diferite idei de decor. Astfel, poți alege din fiecare câte o idee, iar la final, conform preferințelor tale, să-ți creezi baia visurilor tale! 

cum arată un duș walk-in
Dușurile walk-in modele
modele de duș walk in
model duș walk-in
tipuri de dus walk in

Prin urmare, dacă acum ești convins/ă că vrei să introduci un duș de tip walk-in în baie, având parte de un decor minimalist și elegant, mai sus ai toate informațiile care te pot ajuta să faci acest lucru ca la carte, fără să-ți bați capul prea tare. Pune în practică sfaturile regăsite anterior și bucură-te de o baie ca în filme!

Sursă foto: Pixabay.com, Pexels.com, Pinterest.com