Cele mai inspirate idei pentru o bucătărie în stil baroc – Sfaturi practice + 45 de imagini sugestive

Dacă te-ai săturat de aspectul plictisitor al bucătăriei tale și simți că ai nevoie de ceva diferit, care să acapareze privirile tuturor celor care îți calcă pragul, atunci stilul baroc poate fi soluția! Având un aspect ce te face să te simți exact ca într-un palat împărătesc, o bucătărie amenajată sub influența acestui stil de design interior îți poate schimba cu adevărat starea de spirit odată ce pășești în ea, pentru a-ți savura cafeaua dimineața sau a găti un preparat delicios. Așadar, dacă vrei ca eleganța, rafinamentul și bunul gust să-ți descrie perfect bucătăria, atunci urmărește articolul de față până la capăt, deoarece de-a lungul său vei găsi informații ce te vor ajuta să realizezi asta!

Ce înseamnă stilul baroc 

Stilul baroc înseamnă opulență, atenție la detalii, materiale de primă calitate, estetice deosebite și destul de rar întâlnite. O încăpere amenajată după „regulile” acestui stil va duce cu gândul la palatul de la Versailles, datorită finisajelor și a elementelor decorative prezente. Stilul baroc înseamnă eleganță, lux, spațiu extins și aerisit, organizare la linie și calmitate.

ce inseamna stilul baroc
bucatarie in stil baroc

Când a apărut stilul baroc

Stilul Baroc de design interior a luat naștere în Roma în secolul al XVII-lea, iar apoi s-a extins rapid în Europa, făcându-și simțită prezența în muzică, sculptură, pictură, dans, dar și arhitectură, fiind susținut de Biserica Catolică. Acesta a venit ca răspuns la simplitatea arhitecturii de la vremea respectivă și era caracterizat prin mișcare, contrast, dar și detaliile excentrice, atent lucrate. De asemenea, acest stil era extrem de apreciat și utilizat de oamenii înstăriți în propriile locuințe. În continuare, poți afla mai multe detalii utile legate de adaptarea acestui stil într-o bucătărie, în ceea ce privește decorul și piesele de mobilier, dar și sfaturi legate de ce să NU introduci în bucătăria ta atunci când vrei să abordezi acest stil.

Când a apărut stilul baroc
cum a apărut stilul baroc
bucatarie stil baroc

Cum arată o bucătărie în stil baroc

O bucătărie în stil baroc este, poate, cea mai bună alegere pe care o poți lua din punct de vedere al designului interior, mai ales dacă ai bugetul necesar și dacă dispui de spațiu suficient pentru a face asta, deoarece elementele ce trebuie introduse au dimensiuni destul de mari. Mai jos, vei putea citi detalii legate de cum ar trebui să arate piesele de mobilier, decorațiunile, spațiile de depozitare, corpurile de iluminat, plantele, dar și materialele utilizate în cadrul unui astfel de stil de design interior. 

Cum arată o bucătărie în stil baroc
detaliile bucătăriei in stil baroc

Mobilă în stil baroc

Mobila de bucătărie în stil baroc este masivă și, de obicei, confecționată din lemn masiv cum ar fi cel de nuc, cireș, mesteacăn, fag sau stejar, iar culorile predominante sunt cremul deschis, auriu și alb. Acestea au un finish lucios, ceea ce le conferă un aspect deosebit, ce sugerează lux și atenție la detalii, fiecare având în componența sa diferite sculpturi ceea ce întărește imaginea și ideea de eleganță și opulență. De asemenea, marmura și piatra sunt nelipsite dintr-o bucătărie în stil baroc când vine vorba de mobilă, care maschează subtil orice electrocasnice performante din cadrul bucătăriei, astfel încât în prim plan să rămână designul încăperii.

mobilă în stil baroc
Mobilă stil baroc
mobilier în stil baroc
piese de mobilier în stil baroc

Decorațiuni în stil baroc

Decorațiunile în stil baroc fac apel la bunul gust, punând punctul pe „i-ul” designului încăperii. Din această categorie fac parte candelabrele aurii, maiestuoase, înveșmântate cu multe beculețe ce au diferite forme, modele și mărimi, servicii de porțelan presărate cu fire de culoare aurie și mânere curbate, vazele mari goale sau cu flori, tablourile cu picturi deosebite sau chiar fotografii cu membrii familiei într-un cadru sugestiv, statuile în miniatură și sfeșnicele. Perdelele albe și subțiri, alături de draperiile opace, mate, cu ciucuri și broderie aurie, dintr-o singură culoare, ocupă și ele un loc special în peisajul unei bucătării în stil baroc. Nu în ultimul rând, tavanul unei bucătării în stil baroc urmează cu strictețe o linie uniformă în ceea ce privește cromatica și designul, venind ca o continuare a pereților ce are în componența sa modele florale, de mozaic etc.

Decorațiunile stilului baroc

Spații de depozitare în stil baroc

Nici în cazul spațiilor de depozitare lucrurile nu sunt mai prejos, având, la rândul lor un design deosebit. Rafturile, dulapurile cu uși de sticlă sau lemn masiv și sertarele bine compartimentate și suficient de încăpătoare îmbină culori precum alb, auriu, și crem deschis, forme curbate și atent lucrate, sculpturi în care auriul este personajul central. Se construiește, astfel, un decor special ce-ți oferă sentimentul că te afli într-un palat sau muzeu. Nimic din ceea ce este prezent într-o bucătărie amenajată în stil baroc nu e obișnuit, clasic, simplu sau plictisitor. Toate elementele trebuie să aibă un design special, plin de detalii, unitar și elegant. 

Spații de depozitare în stil baroc
Spații de depozitare specifice stilului baroc
Spații de depozitare pentru stilul baroc

Corpuri de iluminat în stil baroc

Sfeșnicele și candelabrele aurii sunt singurele forme de corpuri de iluminat pe care le vei regăsi într-o bucătărie în stil baroc, excluzând sub orice formă modelele clasice, cum ar fi veiozele, lămpile sau lustrele/aplicele. În acest fel, vei reuși să completezi peisajul în aceeași notă de eleganță, lux și opulență. De asemenea, lumina naturală reprezintă un factor important, deoarece astfel de bucătării trebuie să fie cât mai luminoase, beneficiind de orice sursă de lumină. 

Corpuri de iluminat în stil baroc
Corpuri de iluminat pentru stilul baroc
Corpurile de iluminat potrivite pentru stilul baroc
Corpurile de iluminat specifice unui decor în stil baroc

Culorile stilului baroc 

Din paleta cromatică generală a unei bucătării amenajate în stil baroc fac parte culorile alb, auriu, crem și bej deschis, gri deschis, maro închis și deschis, dar și negru într-o măsură destul de mică. În general predomină culorile deschise, calde, care favorizează luminozitatea camerei, oferindu-i un aspect curat, aerisit și spațios. De obicei, vei regăsi culori mai închise în zona mesei și a blatului, iar în rest poți utiliza, fără probleme, culori predominant deschise. 

Culorile stilului baroc 
paleta cromatică a stilului baroc 
Culorile necesare stilului baroc 

Materialele stilului baroc

Materialele pe care se bazează un decor specific stilului baroc într-o bucătărie sunt lemnul masiv, piatra, marmura, porțelanul, alama, stucul, țesăturile de brocart, satin, catifea, cristalul. Desigur, poți introduce și altfel de materiale, însă trebuie să te asiguri că acestea îndeplinesc criteriile necesare pentru a putea realiza un decor în stil baroc în momentul în care le introduci și nu vor părea în plus, creând o discrepanță. 

Materialele stilului baroc
Materiale pentru stilul baroc
Materiale în stil baroc
materiale necesare pentru stilul baroc
materiale specifice stilului de design interior baroc
Materialele stilului baroc
Materialele prezente în stilul baroc
Materialele utilizate pentru stilul baroc
materiale prezente in stilul baroc

Ce să NU introduci într-o bucătărie în stil baroc

Pentru că stilul baroc este unul destul de bine pus la punct, ce nu face nicio excepție de la regulă, lista de obiecte ce nu trebuie introduse este pe cât de lungă, pe atât de simplă. În primul rând, într-o bucătărie în stil baroc nu vei introduce alte culori în afară de alb, auriu bej/crem deschis și, pe alocuri, maro închis, iar pereții nu vor fi joși. Materiale precum plastic, metal, sticlă sau lână vor apărea foarte rar sau deloc, pentru a lăsa materialele de calitate, cum ar fi piatra, marmura și lemnul de cireș, fag, stejar sau mesteacăn. Piesele de mobilier nu trebuie să aibă dimensiuni reduse, ci să fie cât mai masive, iar candelabrele să nu aibă alt material, în afară de cristal.

de evitat în stilul baroc
sfaturi de „asa nu” în stilul baroc
elemente nepotrivite pentru stilul baroc
lucruri nepotrivite pentru stilul baroc
Ce să NU se introducă într-o bucătărie în stil baroc

Prin urmare, dacă ești dornic/ă să-ți amenajezi bucătăria, abordând acest stil mai puțin întâlnit și să o faci în mod corect, încearcă să te ghidezi după sfaturile pe care le-ai regăsit de-a lungul acestui articol și să-ți găsești inspirația necesară din fotografiile atașate. Deși poate părea o provocare destul de mare să faci asta fără un expert alături, cu răbdare și timp necesar pentru research, nu ai cum să dai greș, iar la final, toată munca depusă va merita!

Sursă foto: Pinterest.com, Pexels.com