Bucătării în stil industrial – despre funcționalitate și stil

bucatarie in stil industrial

Stilul industrial – acel stil cu ajutorul căruia nu poți da greș niciodată. Dacă te întrebi de ce, acest aspect se datorează caracteristicilor ce dau dovadă de funcționalitate, ceea ce îl face ușor de implementat. Acesta se remarcă prin estetica sa întunecată, capricioasă, care duce cu gândul la o veche fabrică de producție. 

În plus, datorită versatilității de care dă dovadă, stilul industrial poate fi adaptat conform unei game diverse de gusturi. Luând în considerare faptul că stilul industrial este o tendință populară în prezent, am întocmit o listă cu pașii pe care trebuie să îi urmezi, fie că dorești o bucătărie industrială decorată subtil sau decorată în mod evident, îți garantăm că va rămâne la fel de unică! Ești gata să te îndrăgostești?

Caracteristici de bază ale unei bucătării decorate în stil industrial

Scurt istoric al stilului industrial

Influențele esteticii stilului industrial datează din era Victoriană. Odată cu apariția fabricilor multifuncționale și a noi locuri de muncă, a fost necesară generarea unui design simplistic, care să eficientizeze lucrurile. 

Motivul care stă în spatele designului acestor fabrici consta în nevoia de spațiu – oamenii aveau nevoie de spațiu din plin. Legat de materialele utilizate în amenajarea clădirilor industriale, acestea trebuiau să fie durabile și rezistente, pentru a rezista muncii în fabrici.

Totuși, cum a pornit acest trend? Stilul industrial și-a făcut apariția în designul interior al bucatariilor. Atât bucătăriile, cât și fabricile, necesită 3 calități cheie: scop bine definit, ușor de curățat și spațiu de depozitare din plin, inovativ. Ce îți poți dori mai mult de la o bucătărie?!

3 sfaturi generale pentru a obține estetica dorită în bucătăria ta industrială

Dacă în articolul precedent am vorbit despre bucătăriile rustice, care sunt ideale pentru iubitorii de natură și de confort, astăzi vom vorbi stilul industrial și estetica potrivită pentru bucătăria ta industrială. 

Adaugă elemente moderne în schema de culori industrială

Schemele de culori industriale sunt asociate, în mod clasic, cu culori terne, închise – pentru a ascunde orice urmă de murdărie sau praf, nelipsite care din fabricile epocii victoriene. Dacă dorești să adaugi o notă contemporană, optează pentru o paletă de culori neutră:

Gri, spre deosebire de alte tonuri neutre, este o nuanță mai închisă, potrivindu-se de minune cu tendințele industriale, imitând piatra:

Totuși, dacă preferi puțin mai multă culoare în bucătărie, poți chiar să alegi o versiune mai jucăușă, precum bleumarin intens. Acesta este incontestabil de elegant, mai ales prin asociere cu alte elemente metalice și din lemn, cele două fiind materialele esențiale acestui design.

Încorporează trioul cheie de materiale: cărămidă, lemn și metal

Clădirile industriale erau de obicei realizate din trei materiale fundamentale: cărămidă, lemn și metal. Prin urmare, pentru obținerea unei bucătării industriale autentice trebuie să profiți la maximum de caracteristicile acestor materiale. 

Introdu blaturi din lemn, dulapuri cu mânere din oțel inoxidabil, deoarece aceste materiale nu numai că exprimă durabilitate, dar sunt versatile și oferă acea senzație de longevitate:

Este important să te ghidezi folosind aceste materiale și în alegerea electrocasnicelor și decoratiunilor pentru bucătăria ta. Spre exemplu, un aragaz elegant din oțel inoxidabil poate fi asortat cu ușurință alături de o hotă din același material. Cele două vor modela perfect aspectul industrial mult dorit:

În același timp, poți aduce în peisaj lemnul cu ajutorul unui ceainic cu mâner din lemn sau, de ce nu, cu un tocator de legume. 

Când vine vorba de amenajari interioare stil industrial, un perete întreg decorat cu cărămidă va avea un efect fantastic. Dacă nu dorești să decorezi pereții cu cărămidă, o alternativă modernă poate fi abordată prin placarea podelei cu piatră! 

Utilizați spațiul de depozitare în mod ingenios

Ține minte, pentru o amenajare în stil industrial, organizarea este elementul fundamental. Spațiul în care gătești trebuie să dea dovadă de organizare, iar cu ajutorul rafturilor din metal te vei asigura că beneficiezi de un spațiu de depozitare, lipsit de dezordine.

Ce NU trebuie să-ți lipsească dacă îți dorești un design industrial în bucătăria ta

Rafturile în stil industrial

Când vine vorba de mobilă bucătărie în stil industrial, rafturile deschise sunt o abordare îndrăzneață întâlnită adesea în acest design. De obicei, predomină culoarea negru și materialele metalice, însă și lemnul este o opțiune bună!

Care este cheia? Fii îndrăzneț! Cu ajutorul rafturilor industriale, poți plasa la vedere ingredientele, condimentele, cărți de bucate, ornamente în stil vintage. Astfel, rafturile sunt esențiale pentru a menține lucrurile ordonate, însă sunt fundamentale în crearea stilului industrial mult dorit. Include rafturi minimaliste și lasă accesoriile și plantele să vorbească de la sine:

Tablouri în stil industrial

Uneori bucătăria este locul în care petreci cel mai mult timp, așa că de ce să nu introduci decorațiuni în stil industrial. Se spune că bucătăria este inima casei tale, așa că adu-o la viață cu ajutorul artei!

Amenajarea unei bucătării industriale nu a fost niciodată mai ușoară, iar tablourile de bucătărie de la pepanza.ro sunt cele mai potrivite în acest sens: 

Găsești o varietate de dimensiuni și modele.

Masa în stil industrial

Pentru o abordare cât mai potrivită acestui stil, optează pentru o masă de bucătărie în stil industrial, din lemn masiv, cu picioare grele din oțel. Mesele în stil industrial, aceste piese formidabile de mobilier sunt adesea piese centrale în orice încăpere. Nu-i de mirare, sunt fantastice:

Iar atunci când sunt completate cu o gamă variată de veselă în stil nordic, perfecte pentru stilul industrial, totul este la superlativ:

Cupru, alamă și bronz

Metalele colorate sunt cele care fac diferența atunci când ne referim la stilul industrial. Când vrei ca accentele stilului industrial să fie vizibile, ai grijă să nu treci cu vederea următoarele aspecte, deoarece au potențialul de înfrumuseța încăperea, fără a copleși prin elemente inutile de decor.

Să ne uităm la câteva idei:

• Plăci ceramice din cupru

• Scaune de bar din cupru

• Mânere dulap din alamă și bronz

• Tigăi și oale de cupru

Îți amintești când am spus „accent” și nu „copleșitor”? Lucrurile mărunte fac diferența, așa că introdu-le astfel:

Dacă adori tendințele stilului industrial, sper că aceste sfaturi te vor ajuta să înțelegi motivele care au stat la baza acestui trend în materie de design interior. Introdu acest design elegant, simplu de întreținut în bucătăria ta cu ajutorul ghidului nostru!

Surse foto: Freepik, Pinterest